کارآفرینی چیست و چگونه کودک کارآفرین تربیت کنیم؟

کارآفرینی چیست؟
در مورد واژه کارآفرین زیاد صحبت می شود و تعاریف متفاوتی از سوی صاحبنظران ارائه شده است. رایج ترین تعریف این است که کارآفرین شخصی است که کسب و کار شخصی خودش را داشته باشد. کارآفرین، کسب و کار و تجارت خود را بر اساس مدلی که خودش ایجاد می کند، توسعه می دهد و می تواند سرمایه های مالی و انسانی پیرامون خود را مدیریت و یکپارچه سازی نماید که بیشترین منافع حاصل گردد و مسئولیت شکست یا موفقیت خود را می پذیرد.
بیشتر افراد، هدف از کارآفرینی را پول سازی می دانند، در حالیکه مهم ترین هدف از کارآفرینی، رفع نیاز مردم و مشتریان است و کسب و کارهای موفق، همواره توجه به نیاز مشتریان را سرلوحه خود قرارمی دهند.
امروزه پدر و مادر ها تمام تمرکز خود را بر تربیت درسی فرزندان متمرکز می کنند و تمایل دارند فرزندان آن ها بیشتر در مدرسه و مطالعه دروس موفق باشند و تمایلی به مباحث کارآفرینی نشان نمی دهند. متأسفانه در فرهنگ عمومی جامعه این امر متصور است که کودک خوشبخت کودکی است که هرگز دغدغه مالی نداشته باشد.
نتیجه این طرز فکر تربیت فرزندانی است که هیچ یک از مهارت های لازم برای موفقیت را نیاموخته اند و تک بعدی رشد می کنند. این کودکان در آینده نمی توانند تیم تشکیل دهند، ایده داشته باشند، ریسک پذیر باشند و اگر نتوانند در مسیر مورد انتظار تحصیل در رقابت کنکور و بازار کار موفق باشند، نمی توانند مستقل و بدون کمک خانواده زندگی کنند.
منظور از تربیت های کارآفرینانه، آموزش مهارت های عمومی مورد نیاز موفقیت در کنار آموزش های شغلی و مهارتی است.
چگونه کودک کارآفرین تربیت کنیم؟
برای اینکه کودکی تربیت کنیم که توانایی کارآفرینی داشته باشد، لازم است مهارت هایی را به کودک خود آموزش دهید. در ادامه برخی از این مهارت ها را بیان می کنیم:
پذیرش شکست
مهم ترین شرط موفقیت یک کارآفرین پذیرش شکست است. اکثر کارآفرینان موفق دنیا قبل از موفقیت شکست های زیادی را تجربه می کنند. اگر کودک در شرایطی قرار بگیرد که شکست را تجربه کند، زودتر از این مرحله عبور خواهد کرد.
پذیرش شکست نهتنها برای کودکان، بلکه برای بزرگترها نیز مشکل است. خود شما زمانی که شکست میخورید و نتوانید کاری را که برای آن تلاش کردهاید، با موفقیت به پایان برسانید چه احساسی دارید؟
حس سرخوردگی، ناامیدی، غم. گاهی حجم این احساسات آنقدر زیاد است که شما را به واکنشهای عجیب وادار میکند، ممکن است دست از تلاش مجدد بکشید و منزوی شوید.
نکته جالب این است که تجربه شکست آنقدر سخت و تلخ است که بسیاری از افراد تلاش نمیکنند یا کار جدیدی را آغاز نمیکنند، زیرا از شکست احتمالی میترسند.
همین ویژگی تمایز افراد موفق از ناموفقهاست. افراد موفق باوجود شکست به تلاش خود ادامه میدهند و آن را بخشی از فرایند موفقیت میدانند، اما افراد ناموفق تلاش نمیکنند و یا پس از یکبار شکست دست از تلاش میکشند.
با همه تأکیدی که در زمینه ایجاد آمادگی شکستپذیری در کودکان بیان کردیم، هر گز کودک را به سمت شکست هل ندهید. شکست خوردن بسیار زیاد، اعتمادبهنفس کودک را دچار مشکل میکند و در ذهن او شخصیت یک شکستخورده نقش میبندد.
همواره متناسب با ظرفیت ذهنی و جسمی او از وی توقع داشته باشید. نه بیشتر و نه کمتر. توقع بالا باعث میشود که او به هدف تعیین شده نرسد و مأیوس و دلزده شود و توقع پایین باعث میشود که او از تمام توان و استعداد خود استفاده نکند.
با کودک خود بازی کنید. چند بار شما شکست بخورید و یکبار کودک. از هر سه یا چهار باری که کودک در مسابقه یا بازی پیروز میشود، یکبار تجربه شکست پیشنهاد میشود.
در هنگام تجربه این شکست باید در کنار فرزند باشید و برای او تکرار کنید که باید دلیل شکست خود را پیدا کند و این بار برای موفقیت تلاش کند.
چنانکه گفته شد، نکته کلیدی در پذیرش شکست این است که این کار باید بااحتیاط لازم صورت پذیرد. چرا که کودکانی که همیشه شکست میخورند، این امر برای آنها نهادینه میشود که همیشه باید شکست بخورند و تلاشی برای بهبود شرایط نمیکنند.
خلاقیت
کارآفرینان، ایده های نوآورانه دارند و می توانند نیاز مشتریان را با خلق ایده و نوآوری برطرف کنند. خلاقیت را می توان با آموزش هایی خاص در کودکان تقویت نمود.
بین فرایند خلاق و بازی ارتباطها و همپوشانیهای بسیاری وجود دارد. بازی و خلاقیت ویژگیهای مشترکی دارند. در حقیقت بازی غالباً بخشی از فرایند خلاق است. تخیل و خلاقیت در بازی عمیقاً ریشه دارند؛ و روحیه بازی کردن در طول دوران زندگی به عنوان بخش خلاق وجود ما، در ما باقی میماند. بازی انعطافپذیری و مهارتهای حل مسئله را که برای خلاق بودن لازم است را تقویت میکند. اغلب هنرمندان برای ایجاد و خلق یک اثر، از بازی با مواد و عناصر مختلف استفاده میکنند.
هر آن چه مصنوع و ساخت دست بشر است، حاصل خلاقیت ذهن یک انسان است. پرتاب موشک به فضا، اختراعات علمی و پزشکی، آثار هنری جهان همه و همه زاییده خلاقیت هستند و این تنوع و کثرت نشان میدهد دنیای خلاقیت یک جهان لایتناهی است که پایانی بر آن وجود ندارد.
بنابراین اگر کودک شما برایتان داستانهای باور نکردنی تعریف میکند یا بازیهای عجیب و متفاوت انجام میدهد، مطمئن باشید خلاقیت در وجود کودک شما زنده است.
به کودکان اجازه بدهید هر چقدر میخواهند خیالپردازی کنند و داستانهای عجیب و غریب بسرایند. بازی کودک مساوی با صحبت کردن بزرگسالان است. بازی و اسباببازی کلمات کودکان هستند. نقاشی، داستان سرایی و ساخت کاردستی از وسایل دور ریختنی از جمله فعالیت هایی هستند که به بهبود خلافیت کودکان کمک می کنند.
مسئولیت پذیری
یک فرد کارآفرین تمام مسئولیت کارهای خود را می پذیرد و می داند به جز او هیچ کس مسئول شکست یا موفقیت کسب و کار او نیست. بنابراین لازم است کودکان این تربیت را ببینند که مسئولیت کارهای خود را بپذیرند. در خانه به آن ها مسئولیت کارها را واگذار کنید و از آن ها بخواهید آن ها را انجام دهند. بنابراین واگذاری مسئولیت کارهای فرزند را به خود او بسپارید، هر چند آن کارها ساده به نظر برسند و ازنظر شما تفاوتی وجود نداشته باشد که چه کسی آن کار را انجام بدهد.
مشاركت كودك در انجام كارهاي خانه كمك میکند كه كودك به تواناییهای خود واقف شود و با به اتمام رساندن کارها اعتمادبهنفس بالاتري به دست آورد. اين كار كمك میکند كه او مهارتهای ضروري زندگي را در محيطي امن تجربه كند.
ارتباط با دیگران
کارآفرین باید بتواند گروه های مختلف منابع انسانی را به صورت منسجم به کارگیرد و از توان آن ها حداکثر بهره برداری را داشته باشد. بنابراین باید با دیگران به خوبی تعامل داشته باشد. به کودک خود این مهارت را بیاموزید و تلاش کنید کودک شما با سایر کودکان تعامل بالایی داشته باشد.
هوش اجتماعی مهارتی است که در رابطه با دیگران و نحوه برقراری ارتباط مؤثر با دیگران شناخته میشود و نقش مهمی در موفقیت کارآفرینان دارد. چرا که کارآفرین باید بتواند گروههای مختلف منابع انسانی را به صورت منسجم به کار گیرد و از توان آنها حداکثر بهرهبرداری را داشته باشد؛ بنابراین باید با دیگران به خوبی تعامل داشته باشد.
هوش مالی
توانایی حفظ پول و سرمایه های فیزیکی در یک کسب و کار موفق اهمیت بالایی دارد. آموزش های مالی، آشنایی با مفهوم پس انداز و هزینه کرد مناسب به آن ها در آینده مالی درخشان کمک می کند.
بسیاری از افراد تصور می کنند شروع کسب و کار نیازمند وجود سرمایه هنگفت است. اما مصاحبه با کارآفرینان نشان می دهد وجود سرمایه بدون برخورداری از دانش مالی و در ابتدای ورود به کسب و کار تنها احتمال شکست را افزایش می تواند.
دیدگاهتان را بنویسید