چگونه از آینده فرزندانم مطمئن باشم؟ (ضرورت آموزش مهارت های کارآفرینی به کودکان)

من یک مادرم و مثل هزاران مادر و پدر ایرانی نگران آینده فرزندم در شرایط امروز جامعه هستم. سوالی که من و همسرم هر روز و شب به آن فکر می کردیم این بود:
“ما چه کاری می توانیم انجام دهیم که از آینده فرزندمان اطمینان حاصل کنیم؟”
ثروت والدین تضمین ثروتمندی کودک نیست.
اولین پاسخی که به ذهنم می رسید این بود که باید آن قدر کار کنيم که در آمد هنگفتی داشته باشيم و ثروتمند شويم و این ثروت را در اختیار فرزندمان قرار دهيم و مطمئن باشيم که او به اندازه کافی ثروتمند خواهد بود. اما این راه حل چند مشکل کلیدی داشت که در ادامه آن ها را بیان می کنم.
1- چه مقدار ثروت می تواند تضمین رفاه آینده کودک باشد؟
اولین مشکلی که در این زمینه وجود داشت این بود که ما باید مي توانستيم مشخص کنيم چه میزان و سطح از ثروت و دارایی می تواند به کودک ما در یک زندگی مرفه یا حداقل متوسط کمک کند؟ به عبارت دیگر چقدر دارایی تولید کنيم که برای فرزندمان ثروت بشمار برود.
تعریف افراد از ثروت، ثروتمندی و سطح ثروت متفاوت است. ممکن است کسی با یک میلیون تومان احساس رفاه داشته باشد و شخص دیگری با یک میلیارد و ده ها میلیارد تومان هم احساس رضایت و شادمانی نداشته باشد و خود را ثروتمند نداند.
2- با تورم موجود جامعه، ثروت امروز ما در آینده نیز ارزشمند تلقی می گردد؟
در شرایطی که تورم در فضای اقتصادی به مؤلفه ثابتی تبدیل شده و روبه روز افزایش می یابد، هیچ تضمینی وجود ندارد که آینده فرزندان ما با ثروتی که امروز ارزشمند است، به خوبی اداره شود. پدر بزرگم زمانی که از خاطرات گذشته سخن می گفت، اشاره می کرد که در سال 1345 توانسته است با مبلغ هفده هزارتومان ناقابل خانه ای در بهترین جای شهر خریداری کند. لازم به توضیح نیست که امروز و در سال 1399 با هفده هزارتومان چه می شود و خرید و پیش بینی آینده نیز در مورد قدرت خرید با این مبلغ چندان کار دشواری نیست. و بنابراین هیچ ضمانتی وجود ندارد که ثروت امروز شما بتواند آتیه فرزند شما را تأمین کند.
3- آیا فرزند ما قادر خواهد بود از ثروتی که به دست می آورد، به درستی بهره برداری کند؟
داستان های بی کفایتی فرزندان در استفاده از ارث پدری در ادبیات و در تاریخ بیشمار هستند. چه بسیار شاهزادگانی که تاج و تخت و ارث پدری را از دست داده اند و چه بسیار ارباب زادگانی که ثروت خانواده را در چشم بر هم زدنی بر باده داده و محتاج شده اند. ثروتی که بدون تلاش و زحمت به دست بیاید، تلاشی هم برای حفظ و صیانت از آن انجام نخواهد شد و به قول قدیمی ها، بادآورده را باد خواهد برد.
4- توان ما در کسب ثروت چقدر خواهد بود؟
آخرین مشکلی که به نظر من در مسیر ثروت اندوزی برای آینده فرزندم وجود داشت، این بود که مگر من به عنوان فردی با توانایی محدود چقدر می توانم کار کنم و چقدر ثروت داشته باشم؟ در شرایطی که هم باید از عهده هزینه های امروز بربیایم و با شرایط امروز جامعه دست و پنجه نرم کنم، چقدر توانایی خواهم داشت که آینده را نیز تضمین کنم؟
واقعیت این است که ما به عنوان پدر و مادر حق حیات و زندگی داریم. باید از زندگی لذت ببریم و آن قدر زمان داشته باشیم که بتوانیم با فرزندمان لحظات شادی را تجربه کنیم. کودک ما بیش از آن که به ثروت ما پس از مرگمان نیاز داشته باشد، به حضور شاد و سرشار از آرامش ما در کنار خود نیاز دارد. پس نباید و حق نداریم لحظات شاد امروز کودک را فداری آینده نامعلوم او کنیم.
5- اگر تمام زندگیمان را کار کنيم، آیا از کودک طلبکار نخواهيم بود؟
بسیاری از پدر و مادرها بی آنکه بخواهند و یا حتی متوجه باشند، خود را طلبکار کودک می دانند. به واسطه زحمت و تلاشی که مبذول داشته اند، تصور می کنند فرزندشان باید همیشه و تا پایان عمر مطیع اوامر و حلقه به گوش باشد. البته احترام جای خود دارد و پدر و مادر مقدس ترین موجودات دنیا هستند، اما هر انسانی حق دارد، خودش برای زندگی خود تصمیم بگیرد و ما هرچقدر هم برای فرزندان زحمت بکشیم، حق نداریم آن ها را وادار به انجام کاری کنیم که تمایلی به آن ندارند. اما تلاش زیاد پدر و مادر این حق فرزند را در نظر آن ها کمرنگ و گاهی محو می کند.
6- ما مسئول آماده کردن کودکان برای آینده هستیم، نه ساختن آینده
جبران خلیل جبران می گویدفرزندان شما به حقیقت، فرزندان شما نیستند. آنها دختران و پسران زندگی اند… جسم آنها را در خانه خود مسکن دهید، اما روح آنها را به آینده واگذارید. رسالت پدر و مادر پرورش فرزند برای زیستن آزاد و شاد در جهان است، نه ساختن آینده آن ها. ما مسئولیم فرزندان توانمند پرورش دهیم و بپذیریم که مسئولیت ما در همین جا به اتمام می رسد. ساخت آینده را باید به خود فرزند واگذار کنیم، در غیر این صورت در حق او جفا کرده ایم و حق آزادی را از او سلب کرده ایم.
7- آموزش های کارآفرینی کودکان و نوجوانان: تضمین آینده روشن
با در نظر گرفتن جمیع این موارد، مشورت با بزرگان و استفاده از منابع و کتاب های مختلف این حوزه به این نتیجه رسیدم که اگر من و همسرم، امروز به وظیفه خود به عنوان هموار کننده مسیر آینده کودک به خوبی عمل کنیم، آینده موفق کودک تضمین خواهد شد.وظیفه ما این است که شرایطی برای کودک به وجود بیاوریم که او توانمند شود و بتواند آینده و زندگی خود را به خوبی و متناسب با سلیقه و ارزش های خودش بسازد.
اما چه آموزشی؟ و پرورش کودک در چه مسیری تضمین آینده او خواهد بود؟ آموزشی که کودک را توانمند کند و در عین حال شادی و بازی را از او دریغ نکند. آموزش هایی که تحت عنوان آموزش مهارت های کارآفرینی به کودکان و نوجوانان از آن یاد می شود، این ویژگی ها را دارند.
آموزش های کارآفرینی به کودکان و نوجوانان به دنبال آموزش مهارت هایی به کودکان است، که متأسفانه در مدارس امروز ما به کودکان آموزش داده نمی شود. مهارت هایی که به زندگی و آینده بهتر کودک کمک می کند.
کارآفرینی یک فرایند مستمر و منظم است که میتواند از اوان کودکی به کودکان آموزش داده شود و مسیری که باید در بزرگسالی و با آزمون و خطا طی شود، به راحتی و در کمترین زمان ممکن طی شود.
اگر می خواهید فرزندانتان در آینده در رفاه و آسایش زندگی کنند تلاش کنید آن ها را به افراد توانمندی تبدیل کنید و دانشی به آن ها هدیه کنید که بتوانند با استفاده از آن در جامعه ای که متعلق به آینده است زندگی کنند و گلیم خود را از آب بیرون بکشند.
در این سایت تلاش خواهیم کرد مسیر رشد کودکان را تا تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق هموار کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید